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Labelling Exported Infant Formula, Follow-on Formula, Formulated Supplementary Foods for Young Children 

Introduction 
Verifiers have raised a number of questions regarding requirements where there are differences between Chinese and NZ legislation for the labelling of Infant Formula, Follow-on Formula and 

Formulated Supplementary Foods for Young Children.  MPI have compiled the questions below along with the current legislation and guidance.  Additional advice is also supplied for verifiers in 

response to the questions raised.   

MPI will make changes to the Guidance to further clarify requirements as many of the questions raised are generic for all markets.  

Interpretation 
Notice means the Animal Products Notice: Labelling Requirements for Exports of Dairy Based Infant Formula Products and Formulated Supplementary Food for Young Children (18 December 

2014) 

Guidance means the MPI Guidance Document: Labelling of retail-ready dairy-based infant formula products and formulated supplementary food for young children intended for export. 

ANZFSC means Australia New Zealand Food Standards Code.  

IF means infant formula. 

FOF means follow-on formula. 

FSFYC means Formulated Supplementary Food for Young Children. 

GB means Chinese national standards issued by the Standardization Administration of China, the Chinese National Committee of the ISO and IEC.   

CFDA means China Food and Drug Administration.  

 



 
 
 

2 
 

Question Animal Products Notice  Guidance Document Chinese Requirements and 
Guidelines 

MPI advice to industry and verifiers, 
for China 

Clarification of “Conflict” 

Clarification of what a “conflict” is in 
2.1 (3) of the Notice and Section 2 
Background, of the Guidance 
Document.  
 
 

2.1 (3) If the requirements set out in 
this Notice and the importing country 
or market requirements are in conflict, 
the importing country or market 
requirements, as expressly contained 
in the importing country’s or market’s 
laws or executive directives, take 
precedence over the requirements in 
this Notice.  

2. Background 
para 3. 
….. If the requirements of the 
importing country or market 
as set out in regulation or 
equivalent documents or in 
executive directives are in 
conflict with the requirements 
in the Notice, the Notice 
provides that the importing 
country or market 
requirements take 
precedence. 
 
8.2 para 2:  
The absence of a specific 
requirement in an importing 
country’s or market’s 
regulation is not considered 
a conflict with the Notice. In 
cases where the importing 
country or market does not 
have requirements for the 
labelling of infant formula, or 
is silent on some labelling 
matters, the Notice applies 

N/A If Guidance and/or Notice contains a provision 
or requirement that the importing county is 
silent on, then this is not a conflict.  This is 
clearly articulated in para. 2 of Section 8.2 of 
the Guidance document. 
The NZ Notice requirements should be applied.  
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Question Animal Products Notice  Guidance Document Chinese Requirements and 
Guidelines 

MPI advice to industry and verifiers, 
for China 

Protein Source 

Protein source 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2.3 (IF) and 2.4 (FOF) 
(1) All labels of retail-ready infant 
formula/follow-on formula to be 
exported must contain the following 
information -  
b) protein source 
 
 
 
 

5.1.2 Protein source  
The Guidance requires that 
labels must identify whether 
the formula is derived from 
cow, goat or sheep milk.  
 

GB 10765-2010: Infant Formula and 
GB 10767-2010: Older Infants and 
Young Children Formula 
5.1.1 Labelling of products shall 
comply with specifications in GB 
13432, and the content of nutrient 
and nutritional substances as per 
100kJ shall be indicated. 
 
GB 28050: General Rules for 
Nutrition Labelling 
(3.1) states that information on labels 
should be truthful, objective and free 
from deceptive information.   
 
NOTE: GB 13432-2013 covers 
Labelling of Prepackaged Foods for 
Special Dietary Uses 
 
The CFDA Labelling Guidance 
section V (i) states that “Where there 
is animal source in product name, the 
animal source of raw materials of 
such dairy products as raw milk, milk 
powder and whey (protein) powder, 
etc, used shall be truthfully marked in 
the list of ingredients according to 
product formula.  In case there are 
more than two animal sources in the 
raw materials used for dairy products, 
the proportion of raw materials of 
various animal sources shall be 
marked. 

The assessment of this provision in labels is 
case by case, and the context of the complete 
label is relevant. 
 
For IF and FOF based on a certain protein 
source it is sufficient to communicate the 
protein source in the ingredient list, so long as 
declaration by this method does not mislead 
the consumer.  A total absence of any 
reference is not acceptable. 
 
Where multiple protein sources are present the 
labels for IF and FOF should contain 
information of all protein sources” 
 

Is the protein source required to be 
declared on FSFYC? 
 

2.5 (1) FSFYC – no specific 
requirement for the label to state the 
protein source as per for IF and FOF. 
Note 2.5 (1)(a) requires a name or 
description of the food sufficient to 
indicate the true nature of the food, or 
the name of the food as used in the 
importing country or market, (b) 
requires a list of ingredients and (c) 
requires declaration of allergens. 
 

 For FSFYC, there is no explicit requirement to 
state the protein source, however there is a 
requirement to have a name or description of 
the food sufficient to indicate the true nature of 
the food – therefore for example a sheep milk 
derived product should clearly identify this 
somewhere on the label. 
 

Do all sources of dairy protein need to 
state “cows” if derived from cow? (e.g. 
whey protein), or is stating Cow’s Milk 
in the ingredients list sufficient for cow 
derived IFs? 

  The context of the whole label is the relevant 
factor.  If the formula is clearly of bovine origin, 
and (for example), this is evident from the 
listing of cows’ milk in the ingredient list, it is not 
necessary to state that each of the ingredients 
are of bovine origin.  However where 
ingredients are derived from other protein 
sources this should be clearly stated.   
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Question Animal Products Notice  Guidance Document Chinese Requirements and 
Guidelines 

MPI advice to industry and verifiers, 
for China 

Other Animal Based Ingredients 

Does bovine lactose need to be 
declared as such in goats/sheep IF?  
 
 

Not stated. 5.1.2 Protein source para 2: 
If a goat or sheep milk 
based product contains 
ingredients derived from 
cow’s milk (e.g. lactose) this 
should be declared on the 
product label to avoid false 
and misleading 
representations. 

 
 

This is a truth in labelling matter, and is 
highlighted in the Guidance for this reason. 
The assessment of this provision in labels is 
case by case, and the context of the complete 
label is relevant. 
 
Note: Lactose may not be considered a dairy 
product by some markets e.g. China 
 
 

Use of Term “Raw milk”  
 
Can the label state “Raw milk” in the 
ingredients if raw milk is an ingredient 
received onto the manufacturing site? 

  Use of the term “raw milk” in the 
ingredient list is acceptable for China. 
 

The use of the term “Raw Milk” is misleading 
and could be confused with the use of liquid 
raw milk to reconstitute a powdered product, a 
current trend.   
“Raw Milk” milk should not be used in the 
product name or ingredient list unless it is also 
made clear that heat treatment has 
subsequently been applied.   
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Question Animal Products Notice  Guidance Document Chinese Requirements and 
Guidelines 

MPI advice to industry and verifiers, 
for China 

Important Notice  

 
Current Guidance (5.1.13) doesn’t 
link the requirement to include a 
statement on superiority of 
breastfeeding/breast milk with the 
need to use the heading “Important 
Notice”  

2.3 (IF) and 2.4 (FOF) 
(1) All labels of retail-ready infant 
formula/follow-on formula to be 
exported must contain the following 
information -  
m) under the heading ‘Important 
Notice’ (or equivalent), a statement: 
‘Breast milk is the best food for your 
baby', or similar statement as to the 
superiority of breastfeeding or 
breast milk, and a statement that 
the product should only be used on 
advice of an independent health 
worker as to the need for its use 
and the proper method of its use: 

5.1.13 Statement regarding the 
importance of breast feeding  
New Zealand is a signatory to the 
World Health Organization Code of 
Marketing for Breastmilk Substitutes 
(the WHO Code). Under the WHO 
Code countries have undertaken to 
require statements on infant formula 
products to indicate the superiority of 
breastfeeding or breast milk to infant 
and maternal health, and that the 
product should only be used on the 
advice of an independent health 
worker.  
The Notice requires these 
statements to be included on infant 
formula and follow-on formula. The 
wording and format of the statements 
should follow importing country or 
market requirements or guidelines. 
Where the importing country or 
market does not have specific 
wording or format requirements, MPI 
recommends that operators follow 
the provisions of the Australia New 
Zealand Food Standards Code. 

GB 10765-2010: Infant Formula 
5.1.3 Label of the infant formula 
shall include The best treatment 
for infants of 0-6 months old is 
breast milk, this product may be 
used to fulfil infants’. 
 
 

The statements required under the heading 
Important Notice are required for product export 
to China even though this is not specifically 
required by China. 
The two statements must be contained together 
on the label, under the heading ‘Important 
Notice’ or equivalent.  It is not permissible to 
separate the two statements. 
 
See above advice regarding “conflict”. 
 
 

Is a statement not to change the 
proportions when making up 
formula sufficient in fulfilling the 
requirement that there be a 
statement that the product should 
only be used on advice of an 
independent health worker? 

   A statement not to change the proportions 
when making up the formula without advice 
from a health professional is not sufficient in 
fulfilling the requirement that there be a 
statement that product should only be used on 
advice of an independent health worker.  
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Question Animal Products Notice  Guidance Document Chinese Requirements and 
Guidelines 

MPI advice to industry and verifiers, 
for China 

Statement on Suitability/Intended Purpose Statement 

Infant Formula  
Guidance states that “Suitable for use 
from birth” should be used on infant 
formula (0-6 months) –are we happy 
this can be met with 0-6 months 
subtitle? 

2.3(1)(n) statement on suitability 
(e.g.: ‘Product may be used from 
birth’).  
 

5.1.14 Statement on suitability  
The Notice requires that labels 
include a statement of suitability to 
indicate the age range of the intended 
consumer. For infant formula a 
statement the product is ‘suitable for 
use from birth’ should be used 

GB 10765-2010: Infant Formula 
5.1.2 Category of products, 
properties of infant formula (for 
eg, milk-based or bean-based 
and states of products) and age 
range shall be labelled.  Infant 
formula for elder than 6 months 
old shall be labelled For infants 
elder than 6 month, 
supplementary foods shall be 
used. 

 

Infant formula labels for all markets are 
required to have the suitability statement, as 
per the NZ Notice. 
Chinese authorities have accepted product 
with the suitability statement required by the 
Notice. 

Infant Formula: Other representations are 
acceptable, if the same meaning is conveyed.  
For example, 0-6 months conveys the same 
meaning as “product may be used from birth”, 
as the important public health and safety 
aspect is that it is suitable from birth.   

Follow-on formula 
Guidance currently doesn’t state that 
follow-on formula (6-12 months) 
“Should not be used for infants aged 
under 6 months” (even though Notice 
does state this). 
 

 2.4(1)(n) statement on suitability 
(e.g.: ‘Should not be used for 
infants aged under 6 months; and 
infants over the age of 6 months 
should be offered foods in 
addition to formula’). 

5.1.14 Statement on suitability  
For follow-on formula a statement 
that ‘infants over the age of six 
months should be offered foods in 
addition to formula’, or to similar 
effect, should be used.  
 

GB 10767-2010: Older Infants 
and Young Children Formula 
5.1.2 Categories of products, 
properties of older infants and 
young children formula (for 
example, milk-based or bean-
based and states of products) 
and age range shall be labelled. 
Older infants formula shall be 
labelled as Supplementary foods 
shall be used.  
 
 

Follow-on formula labels for all markets are 
required to have the suitability statement, as 
per the Notice. 
Chinese authorities have accepted product 
with the suitability statement required by the 
Notice. 
It is a requirement that Follow-on Formula 
has both statements, ‘should not be used for 
infants aged under 6 months’ and ‘infants 
over the age of six months should be offered 
foods in addition to formula’ 

FSFYC 
 
Is a statement such as: “Young 
children/Toddlers must also be fed food 
in addition to this formula” acceptable 
as a suitability statement for FSFYC? 

2.5(1)(l) statement on suitability 
(e.g. must indicate the role of the 
food as a supplement to a normal 
diet, to address situations where 
intakes of energy and nutrients 
may not be adequate.) 

5.1.14 Statement on suitability  
For formulated supplementary foods 
for young children a statement 
regarding the role of the food in a 
normal diet should be used.  
 
Suitability statements are important 
on all three product types to 
differentiate nutritionally complete 
infant formula from other products. 

 FSFYC - Labels are required to have the 
suitability statement, as per the NZ Notice. 
The statement must make it clear that FSFYC 
is an addition to normal diet and not the other 
way round. The example given in the 
question is not acceptable.  
Chinese authorities have accepted product 
with the suitability statement required by the 
Notice. 
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Question Animal Products Notice  Guidance Document Chinese Requirements and 
Guidelines 

MPI advice to industry and verifiers, 
for China 

Name or Description of the Food 
 
Can FSFYC for export to China be 
named follow-on formula? 

2.5 (1) (a) requires the label to 
contain a name or description of 
the food sufficient to indicate the 
true nature of the food, or name 
of the food used in the importing 
country or market (e.g. growing 
up milk; toddler milk; formula for 
older infants and young children; 
follow on formula) 

5.1.1 
The name of the food used will be 
dependent on the requirement of the 
importing country or market (e.g. 
‘infant formula’ or ‘follow-on formla’ or 
‘follow-up formula’). If the importing 
country or market does not require a 
prescribed name to be use, the terms 
‘infant formula’, ‘follow-on (or ‘follow-
up’) formula’, or ‘formula for young 
children’ should be used.  The term 
‘infant formula’ can only be used on 
products suitable as breast milk 
substitutes for infants from birth.  

GB 10767-2010 
3 Terms and Definitions 
3.3 Older infants and young 
children formula is defined. 
 
The CFDA Labelling Guidance 
section 1 lists the generic names 
as follows: 
1. Infant Formula Milk powder 

(0-6 months) 
2. Older Infant Formula Milk 

Powder (6-12 months) 
3. Young Children Milk Powder 

(12-36 months) 

No, China has stated generic names for the 3 
product categories, which must be used. 
 
This is a conflict with the NZ requirements, 
but the local requirements take precedence. 
For example, for stage 3 product, while the 
name ‘Formulated Supplementary Food for 
Young Children’ is a prescribed name in New 
Zealand, the appropriate name under China 
rules is “Young Children Milk Powder 12 – 36 
months”, and this takes precedence. It is 
therefore not a requirement to also state the 
New Zealand name. 

Country of Origin Statements 

Is “Produced in NZ factory” the same 
as saying “Produced in NZ”? If so, can 
we give these as examples of 
equivalent or sufficiently similar 
meaning in guidance?  
 

3.1 (1) and (2) and Schedule 1 
set out the requirements for: 
 
a) Product of New Zealand 
b) Made in New Zealand 

 

Guidance material is really long but 
quite clear 

 Produced in New Zealand comes under 3.1 
(2) (a) i.e. Product of New Zealand. 
 
Produced in NZ factory is not one of the listed 
origin claims, or examples, and should be 
avoided. 
 
Case by case consideration is essential, for 
dry mix products.  

Clarification for dry mix manufacturers - 
when they write “Packed in NZ from 
local and imported ingredients” (as per 
P13 of guidance), if the majority of the 
dry mix is imported, do they have to 
instead write “Packed in NZ from 
imported and local ingredients”? (i.e. Is 
the order of “local” and “imported” 
relevant?) 

   For the origin claim “Packed in NZ from local 
and imported ingredients”, this must be 
truthful.  The reference to local ingredients 
should be second to imported if the majority 
of the mix is imported. If local ingredients are 
not included, they should not be referenced in 
the statement. 

 


